Basisregels voor elke website

Ondernemer op kantoor

Welke informatie moet je als zzp’er, eenmanszaak, BV, VOF, Stichting of andere rechtsvorm verplicht terug laten komen op je website? We leggen het je hieronder uit!

De meeste ondernemers hebben een website of willen er een (laten) bouwen. Je kunt de website beschouwen als het online visitekaartje van je onderneming. Naast een mooie lay-out, pakkende onderwerpen en Google-proof teksten, is het belangrijk dat de website aan de Nederlandse basisregels voldoet.

Zorg er daarom voor dat de website in ieder geval de volgende informatie bevat:

Verplicht bedrijfsgegevens tonen

Het is belangrijk dat klanten je kunnen bereiken. Dat betekent dat een aantal essentiële onderdelen op bijvoorbeeld de contact- of over ons pagina terug dienen te komen:

  • Bedrijfsnaam: in ieder geval de statutaire bedrijfsnaam zoals ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Heb je nog een andere bedrijfsnaam? Dan kun je die er natuurlijk altijd bij vermelden.
  • KvK nummer: het unieke nummer, in het register aangeduid met “KvK”, of andere registernummers.
  • Btw-identificatienummer: Let op, gebruik hierbij niet je omzetbelastingnummer. Dit nummer is enkel bedoeld om met de Belastingdienst te communiceren.
  • Vestigingsadres: de hoofdvestiging, zoals geregistreerd in het KvK register. Heb je een ander post-adres? Dan kun je die er uiteraard bij vermelden.
  • Contactgegevens: kies twee manieren, bijvoorbeeld e-mail en telefoon. Hierbij is in elk geval verplicht dat een manier wordt aangeboden waarmee snel contact kan worden gelegd. Een chatfunctie mag dus ook.

Vergunningsinformatie weergeven

Voor sommige ondernemingsactiviteiten is een vergunning verplicht. Als dat het geval is, moet ook informatie over de autoriteit die over die vergunning gaat worden vermeld.

Maar ook regels voor gereglementeerde beroepen

Sommige beroepen vallen in Nederland onder gereglementeerde beroepen, ook wel beschermde beroepen genoemd. Denk aan de fysiotherapeut, diëtist, maar ook een tolk, vertaler of architect. Wanneer je een gereglementeerd beroep (ook wel beschermd beroep) uitoefent en de titel daarvoor wilt dragen, vermeld je op je website:

  • de beroepsvereniging of -organisatie waarbij je bent ingeschreven

  • de beroepstitel en het land (binnen de EER) waar die is toegekend

  • een verwijzing naar de beroepsregels die in Nederland van toepassing zijn en de manier van toegang tot die regels

Consequenties als je niet voldoet

Er zijn talloze websites en zeker niet alle websites voldoen aan bovenstaande checklist. Veelal zal dat het gevolg zijn van onwetendheid. En wat veel mensen ook niet weten is dat op bovenstaande regels wel degelijk kan worden gehandhaafd. Het overtreden van de regels is aangewezen als economisch delict. Dat is een strafbaar feit die door een bedrijf wordt gepleegd. De controleurs van de Belastingdienst/FIOD-ECD zijn belast met de opsporing op overtreding van deze regels en mogen overtredingen bestraffen. Sidenote: uit de wetsgeschiedenis lijkt wel naar voren te komen dat je eerst de kans zult krijgen om verbeteringen door te voeren, wanneer je bijvoorbeeld niet opzettelijk onderdelen bent vergeten.

Daarnaast kun je in een civielrechtelijke procedure door een individu of door een collectief worden aangesproken. Dit zal weinig voor komen, omdat het vaak moeilijk is aan te tonen wat in een specifiek geval het geleden nadeel is geweest.

Niettemin is het belangrijk en vaak niet al te moeilijk om aan de regels te voldoen.

Juridische onderdelen zijn ook nog belangrijk

Vaak wordt de website ook gebruikt als algemeen communicatiemiddel, waarop klanten informatie kunnen vinden over de onderneming en de dienstverlening. Denk hierbij aan de privacyverklaring, of algemene voorwaarden. Ook wordt het sluiten van overeenkomsten mogelijk gemaakt of wordt toestemming gevraagd. Via de website kun je namelijk op een gemakkelijke manier dingen zoals toestemming uitvragen en verkrijgen.

Deze juridische onderdelen zelf moeten vaak ook aan wettelijk gestelde eisen voldoen. Ook daarover op de hoogte blijven? Houd de website of onze LinkedIn-pagina in de gaten.

Vragen? Ik help je graag op weg met praktisch juridisch advies waar je direct in de praktijk me aan de slag kunt!

Demi Grandiek Adviesjurist en Privacy Professional

AdviesJurist
&
Privacy Professional

Het overbrengen van kennis op een manier die past bij de organisatie, zorgt ervoor dat organisaties zelf tot inzichten komen.

UITGELICHTE BLOGPOSTS
ADVIESPAKKETTEN

Kies een van de adviespakketten

Klik hier
WAT ZEGGEN KLANTEN?

Demi denkt mee, communiceert helder en effectief. Zij maakt onbegrijpelijke taal voor mij begrijpelijk.

Logo center of connection

Center of Connection

Manon Kor