Informeren over privacy

Workplace van AdviesJurist

Transparantie is één van de basisregels uit de AVG. Informeren over privacy en het gebruiken van persoonlijke informatie hoort bij de invulling van deze transparantie-eis.

Informeren kan via een privacyverklaring (ook wel aangeduid als privacybeleid of privacy policy), maar mag op elke andere manier. Een filmpje, mondeling of verspreid over je website: als het maar duidelijk en begrijpelijk is voor het publiek dat jouw website bezoekt. Welke onderdelen horen in deze informatie terug te komen? De wet eist de volgende:

  1. Een beschrijving van de rechten van betrokkenen.
  2. De soort persoonsgegevens die je verwerkt.
  3. De doeleinden waarvoor persoonsgegevens door jouw organisatie worden ingezet en de bijbehorende rechtmatige grondslag.
  4. De bewaartermijn van de persoonsgegevens voor de beschreven doeleinden.
  5. Contact- en bedrijfsgegevens van de organisatie en, indien aangesteld, contactgegevens van de Functionaris Gegevensbescherming.
  6. De partijen aan wie je de persoonsgegevens doorstuurt of met wie je ze deelt.
  7. Waar je de persoonsgegevens opslaat, als dit buiten de Europese Economische Ruimte (EER) is, en hoe je zorgt dat deze gegevens ondanks opslag buiten de EER, toch beschermd zijn.

Doe je het niet goed? Klachten van jouw klanten, of zelfs een boete van een van de toezichthouders: die wil je liever voorkomen. Zorg daarom altijd dat je privacyverklaring aan de minimumvereisten voldoet.

Vragen? Ik help je graag op weg met praktisch juridisch advies waar je direct in de praktijk me aan de slag kunt!

Demi Grandiek Adviesjurist en Privacy Professional

AdviesJurist
&
Privacy Professional

Het overbrengen van kennis op een manier die past bij de organisatie, zorgt ervoor dat organisaties zelf tot inzichten komen.

UITGELICHTE BLOGPOSTS
ADVIESPAKKETTEN

Kies een van de adviespakketten

Klik hier
WAT ZEGGEN KLANTEN?

Demi denkt mee, communiceert helder en effectief. Zij maakt onbegrijpelijke taal voor mij begrijpelijk.

Logo center of connection

Center of Connection

Manon Kor