Hoe kun je juridische risico’s voorkomen?

juridische risico's van een datalek

Wanneer je buiten de gebaande paden gaat, zijn de juridische risico’s niet altijd duidelijk.

Vorig weekend was ik in de Achterhoek. Wat een groene omgeving! En met dat zonnetje van de afgelopen dagen des te mooier. Een smal paadje liep door het veengebied. Stap je ernaast? Dan sta je tot aan je knieën in de modder.

Als je je buiten de gebaande paden begeeft als ondernemer, is het goed om te weten wat jou te wachten staat. Welke risico’s neem je dan? Stap je een halve meter de modder in, maar klim je er gemakkelijk weer uit? Of zak je waarschijnlijk verder tot aan je middel, of zelfs je kin?

Mijn tip? Breng juridische risico’s altijd in kaart voordat je de sprong waagt. Dan weet je wat jou te wachten staat.

Soorten juridische risico’s

❕Een boete van een autoriteit

❗Een claim van een klant of leverancier

❕Een boete naar aanleiding van een contract (door een boetebeding dus)

❗Extra opgelegde kosten door onduidelijke afspraken

❕Onverwachte kosten, doordat je aan bepaalde regelgeving moet voldoen

Juridische risico’s voorkomen is beter dan genezen 🤒

Check juridische risico’s

Hoe gaat dat dat in zijn werk? Uitzoeken wat juridische risico’s zijn? Dat verschilt. Van je wens, je vraag, maar ook je bedrijf.

Wat uiteindelijk belangrijk is, is dat je weet wat het concrete plan is. En natuurlijk dat je vervolgens de juiste (Advies)Jurist raadpleegt. Stel dan gewoon je vraag. Ik heb een paar voorbeelden voor je:

🔵 Als ik dit op de website zet, mag dat? Nee? En als ik het dan toch doe, welke juridische risico’s loop ik dan?

🟣 Ik wil games verkopen aan minderjarigen. Als ik geen toestemming vraag van hun ouders. Welke juridische risico’s loop ik dan?

🔵 De nieuwe leverancier heeft een contract klaargelegd om te ondertekenen. Zitten hier juridische risico’s in, voor mij als ondernemer? En weet je niet wat je moet vragen? Vertel dan je verhaal en je plannen! Dan adviseer ik je over eventuele juridische risico’s.

Vragen? AdviesJurist helpt je graag op weg met praktisch juridisch advies waar je direct in de praktijk me aan de slag kunt!

Demi Grandiek Adviesjurist en Privacy Professional

AdviesJurist
&
Privacy Professional

Het overbrengen van kennis op een manier die past bij de organisatie, zorgt ervoor dat organisaties zelf tot inzichten komen.

UITGELICHTE BLOGPOSTS
ADVIESPAKKETTEN

Kies een van de adviespakketten

Klik hier
WAT ZEGGEN KLANTEN?

Duidelijke voorwaarden en afspraken met klanten vind ik belangrijk. Dat is gelukt met de laagdrempelige algemene voorwaarden van AdviesJurist. Zo weet ik waar ik aan toe ben en mijn klanten ook.

logo rootjes hoveniers

Martijn Rootjes