Mag je persoonsgegevens delen met Amerika?

Persoonsgegevens delen met Amerika en Google Analytics

Mag je persoonsgegevens nog uitwisselen met bedrijven in Amerika? Je las eerder al dat Google Analytics mogelijk verboden wordt. Maar zo’n verbod gaat veel verder dan alleen Google.

Persoonsgegevens niet delen met Amerika

Dat is het uitgangspunt. Al langere tijd. De regeling op basis waarvan gegevensuitwisseling met Amerika mogelijk was, is namelijk door Europa ongeldig verklaard. En daardoor zegt de Europese wet nu; gegevens uitwisselen met Amerikaanse bedrijven is niet veilig. En niet veilig betekent: verboden tenzij. Alle lange tijd zijn hier onderhandelingen over gaande.

Alle Amerikaanse software dan verboden?

Nee, dat natuurlijk niet. Ik stelde net al ‘Tenzij’. En de tenzij is als volgt:

Je mag nog steeds persoonsgegevens uitwisselen met Amerikaanse bedrijven. Maar alleen onder strenge voorwaarden. Om te controleren of het mogelijk is, voer je een TIA uit (Transfer Impact Assessment). Daaruit vloeit voort dat alleen sterk gepseudonimiseerde en versleutelde data mag worden opgeslagen in Amerika.

Toestemming voor uitwisselen persoonsgegevens naar Amerika

Als last resort is er altijd nog de mogelijkheid tot toestemming. De toestemming moet natuurlijk aan de wettelijke vereisten voldoen (specifiek, geïnformeerd etc.).

En dat betekent dat je de betrokkene eerst goed moet uitleggen welke risico’s hij loopt, als hij toestemming geeft voor gegevensuitwisseling naar Amerika. En dan is het natuurlijk maar de vraag of je die toestemming nog zult krijgen.

De uitkomst zal daarom in de meeste gevallen op dit moment zijn: zoek een Europees of een adequaat alternatief.

Vragen? AdviesJurist helpt je graag op weg met praktisch juridisch advies waar je direct in de praktijk me aan de slag kunt!

Demi Grandiek Adviesjurist en Privacy Professional

AdviesJurist
&
Privacy Professional

Het overbrengen van kennis op een manier die past bij de organisatie, zorgt ervoor dat organisaties zelf tot inzichten komen.

UITGELICHTE BLOGPOSTS
ADVIESPAKKETTEN

Kies een van de adviespakketten

Klik hier
WAT ZEGGEN KLANTEN?

Duidelijke voorwaarden en afspraken met klanten vind ik belangrijk. Dat is gelukt met de laagdrempelige algemene voorwaarden van AdviesJurist. Zo weet ik waar ik aan toe ben en mijn klanten ook.

logo rootjes hoveniers

Martijn Rootjes