Een webshop starten: waar moet je aan denken?

webshop starten herroepingsrecht

Het design voor je webshop is klaar. De productpagina’s heb je al gemaakt en je kunt de betaalmodule bijna gaan koppelen. Webshop starten maar? Nog niet! Je bent namelijk nog niet helemaal klaar.

Webshopregels

Voor webshops gelden best veel regels. Regels die consumenten beschermen. En geloof mij, daar wil je aan voldoen. Niet alleen vanwege de boetes. Als je niet aan de regels voldoet, moet je bijvoorbeeld tot wel 12 maanden retourrecht aanbieden. Zelfs als de producten al gebruikt zijn!

Genoeg reden dus om je goed te verdiepen in de juridische zaken bij het starten van jouw webshop. Waar begin je dan?

Informatie geven

Een van de belangrijke regels voor webshops is de informatieplicht. Als je zelf shopt bij de grote webshops, dan zie je daar verschillende methoden voorbij komen.

Een klantenservice pagina met allemaal knoppen. Een FAQ. Of allemaal linkjes in de footer van de shop, die je verwijzen naar de informatiepagina’s. Mag allemaal.

Mits je maar informeert. En minimaal over al deze onderwerpen:

  1. Bedrijfsgegevens
  2. Privacyverklaring
  3. Bestellen en betalen
  4. Retourneren
  5. Levering
  6. Garantie
  7. Klachten

Shop juist inrichten

Niet alleen de informatieve pagina’s moeten aan allerlei regels voldoen, ook je aanbod en het bestelproces zelf. Als je aan consumenten verkoopt moet je de prijs bijvoorbeeld inclusief btw vermelden. Bij het aanbod, maar óók in het winkelmandje.

Dan is er voor de tekst op de laatste bestelknop ook nog een wettelijke regel. En nadat de bestelling rond is, moet een bestelbevestiging naar je klant worden gestuurd. Doe je dat niet? Dan kan de consument nog onder de bestelling uit.

Wil je zeker weten dat jouw aanbod-pagina’s en het bestelproces volgens de regels zijn ingericht? Neem contact op, dan plannen we de webshop-scan.

Vragen? AdviesJurist helpt je graag op weg met praktisch juridisch advies waar je direct in de praktijk me aan de slag kunt!

Demi Grandiek Adviesjurist en Privacy Professional

AdviesJurist
&
Privacy Professional

Het overbrengen van kennis op een manier die past bij de organisatie, zorgt ervoor dat organisaties zelf tot inzichten komen.

UITGELICHTE BLOGPOSTS
ADVIESPAKKETTEN

Kies een van de adviespakketten

Klik hier
WAT ZEGGEN KLANTEN?

Duidelijke voorwaarden en afspraken met klanten vind ik belangrijk. Dat is gelukt met de laagdrempelige algemene voorwaarden van AdviesJurist. Zo weet ik waar ik aan toe ben en mijn klanten ook.

logo rootjes hoveniers

Martijn Rootjes