Een recht? Ja echt!
Dit volgt uit artikel 8 van het Europees verdrag van de rechten van de mens. Hierin staat namelijk dat eenieder het recht heeft om zijn of haar keuze te maken in de liefde. En dit recht beperkt zich niet tot de privésfeer. Ook op het werk kan een liefdesrelatie ontstaan. En dat mag.
De werkgever moet zich daar dan niet mee bemoeien. Hij kan natuurlijk wel een aantal regels stellen, zodat het voor iedereen werkbaar blijft. Gewoon, zover als zijn instructierecht reikt.
Grenzen van het vrije recht op liefde
Er zijn natuurlijk grenzen. Daar horen we de laatste tijd genoeg voorbeelden van in de media. Is het geen liefde meer, maar grensoverschrijdend? Dan kun je in sommige gevallen een ontslag op staande voet rechtvaardigen.
In zo’n geval weegt namelijk de zorgplicht van de werkgever om medewerkers te beschermen, zwaarder. En net als bij zoveel grondrechten, wordt er dan een afweging gemaakt.
Concurrerende grenzen van de liefde
De grenzen kunnen ook volledig werkgerelateerd zijn. Ondanks dat medewerkers geen kwaad in de zin hebben, kan het stuk lopen vanwege het bedrijfsbelang van de werkgever. En dan loopt óf de liefdesrelatie stuk, óf de werkrelatie.
Dit geldt bijvoorbeeld bij het niet meer kunnen beschermen van gevoelige bedrijfsinformatie, door liefde tussen twee concurrenten. Soms is dat genoeg reden voor overplaatsing of zelfs ontslag.
Neem contact op
"*" geeft vereiste velden aan