Belangrijke regels 2025

Het nieuwe jaar is bijna daar! Ieder jaar zijn er wetswijzigingen die van invloed kunnen zijn op je onderneming. Ik informeer je graag over de juridische onderwerpen waar ik de meeste vragen over kreeg, die gaan spelen in 2025.

Wetswijziging 2025

      Handhaving wet DBA

      Vanaf januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet DBA handhaven. Voor handhaving zijn op dit moment de criteria uit het Deliveroo arrest leidend. In het kort: vrijheid van ondernemerschap, geen gezag, de aard en de duur van de opdracht, mate van invloed op hoe het werk te verrichten, inbedding, bepaling beloning en hoogte daarvan, commercieel risico en de eventuele verplichting het werk persoonlijk uit te voeren.

       
      Zzp’ers zijn ondernemers en dat betekent dat zij de ruimte moeten hebben en krijgen om zich te gedragen als ondernemer. Concreet zou dat bijvoorbeeld kunnen betekenen zij zelf de vrijheid hebben om hun planning in te richten en zelf te bepalen wanneer en hoe zij een factuur sturen, en welk tarief ze voor welke dienst aanbieden. Ook moet iedere ondernemer een KvK inschrijving kunnen tonen, eventueel een btw-nummer en zichzelf verzekerd houden voor aansprakelijkheid en bij voorkeur ook arbeidsongeschiktheid.

      De Belastingdienst zal een holistische benadering toepassen. Dit betekent concreet dat ze zowel kijken naar contracten, als naar de praktijk en de gehele context, waarbij de praktijk altijd leidend is. Voor 2025 heeft de Belastingdienst aangegeven wel te handhaven (wat zoveel betekent als: waarschuwen en naheffing innen bij verkapt werknemerschap), maar mogelijk nog niet beboeten als je als opdrachtgever aan kan tonen dat je anticipeert (=aantoonbaar maatregelen nemen om schijnzelfstandigheid te voorkomen). Vanaf 2026 zal dit strenger worden.

      Je kunt de inzet toetsen door deze vragenlijst in te vullen: https://beoordelingarbeidsrelatie.nl/ ontwikkeld door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.  Algemene tips hieruit:

      • Contracten moeten in lijn zijn met de wet DBA > de door de BD goedgekeurde modellen worden vanaf 2026 niet meer ondersteund. Dit betekent dit niet dat het contract opnieuw moet worden opgesteld, maar betekent wel dat de Belastingdienst niet meer belooft dat het tekenen ervan goed genoeg is. Wat zij wel goed genoeg vinden, daar zullen we het komende jaar hoogstwaarschijnlijk meer over horen.
      • Werk alleen met zzp’ers die een KvK-inschrijving en een bewijs van aansprakelijkheidsverzekering kunnen aantonen
      • Informeer naar eventuele andere opdrachten 
      • Wees flexibel in de samenwerking en in de planning
      • Laat factureren per geheel project of daadwerkelijk gewerkt uur (te bepalen door de zzp’er)
      • Tarieven worden voor elk project afgestemd en liggen hoger dan wat gemiddeld voor een werknemer wordt betaald
      • Geen vast moment van uitbetaling, en de zzp’er draagt zelf het debiteurenrisico

      De handhaving geeft aanleiding om contracten nog eens goed te beoordelen op zelfstandigheid, maar ook om te overwegen de zzp’er in dienst te nemen. Heb je hier hulp bij nodig? Laat het dan graag even weten.

      Verplicht AI Geletterd

      Vanaf februari 2025 zijn organisaties die met AI werken verplicht om te zorgen dat hun medewerkers AI-geletterd zijn. Dit betekent dat medewerkers in de breedste zin van het woord een basiskennis en begrip van kunstmatige intelligentie (AI) moeten hebben, zodat ze effectief kunnen werken met AI-tools en kritisch kunnen omgaan met de toepassingen en impact ervan. Dit betekent concreet dat medewerkers aantoonbaar (dus zorg dat je opschrijft wie trainingen hebben gevolgd) getraind moeten worden op het gebruik van toepassingen waarin AI wordt gebruikt, zoals Copilot of ChatGPT, maar ook andere AI-toepassingen. Kernwaarden zijn hierbij de grondrechten (denk aan privacy, discriminatie, vrijheid van meningsuiting) waarborgen, ethiek bewustzijn en kritisch blijven nadenken. Het doel is om innovatie en efficiëntie te bevorderen, risico’s te beheersen en organisaties concurrerend te houden.

      De AI Verordening brengt gefaseerd meer verplichtingen met zich de komende maanden en jaren. Belangrijk is om, naast het trainen van medewerkers, ook alvast te starten met het inventariseren van AI toepassingen binnen je organisatie en te beoordelen of sprake is van een verboden AI toepassing, of een hoog risico AI toepassing. Ga je een contract aan met een leverancier die hoog risico AI gebruikt in een toepassing? Zorg dan nu al dat in het contract rekening gehouden wordt met de verdeling van verantwoordelijkheden die uit de AI Verordening volgen.

      Vragen over dit blog? Ideeën of opmerkingen?

      "*" geeft vereiste velden aan

      Laat ons weten wat je bezighoudt. Heb je een vraag voor ons? Stel hem gerust.
      Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.