Een datalek controleren doe je met de datalek check!

Datalek melden2

Je wilt controleren of je te maken hebt met een datalek. En dat wil je natuurlijk goed doen. Want onnodig melden dat wil je voorkomen. Maar niet melden, terwijl dat wel verplicht was, dat wil je nog liever voorkomen!

Controleren of je te maken hebt met een datalek

Allereerst wil je controleren of je überhaupt te maken hebt met een datalek. Dat kun je doen door uit te zoeken wat een datalek precies is. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Een stappenplan helpt je daarom veel sneller door de droge stof heen. Ben je er uit? Heb je te maken met een datalek? Dan komt de volgende stap.

Moet je het datalek melden?

Als je te maken hebt met een datalek, wil dat nog niet direct zeggen dat je deze ook moet melden. Je moet dan controleren of het datalek een risico meebrengt voor de betrokkene. En dat risico is afhankelijk van welke persoonsgegevens er gelekt zijn. En hoeveel. Maar ook aan wie. Je moet dus het hele plaatje controleren. Afhankelijk van hoe hoog het risico is, weet je of je het datalek moet melden. Alleen een klein risico meld je aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Een waarschijnlijk hoog risico meld je ook nog eens bij de betrokkene zelf.

Wil je zelf controleren of je te maken hebt met een datalek en welke stappen je moet nemen? Gebruik dan de Datalek Check!

Vragen? AdviesJurist helpt je graag op weg met praktisch juridisch advies waar je direct in de praktijk me aan de slag kunt!

Demi Grandiek Adviesjurist en Privacy Professional

AdviesJurist
&
Privacy Professional

Het overbrengen van kennis op een manier die past bij de organisatie, zorgt ervoor dat organisaties zelf tot inzichten komen.

UITGELICHTE BLOGPOSTS
ADVIESPAKKETTEN

Kies een van de adviespakketten

Klik hier
WAT ZEGGEN KLANTEN?

Ik heb mij vele uren lezen en hoofdpijn bespaard, door een professionele partij in te huren die dit voor mij kon maken. Met de hulp van AdviesJurist heb ik geen omkijken meer naar de juridische websitedocumenten.

Stoeretafels logo review Advies Jurist

Erik de Waard