Het soort overeenkomst bepalen
Bepalen met wat voor soort overeenkomst je te maken hebt is belangrijk. Dat komt omdat voor allerlei soorten overeenkomsten andere wettelijke regels gelden. De titel van de overeenkomst kan je dan de verkeerde kant op leiden.
Voor werknemers die een arbeidsovereenkomst hebben, gelden bijvoorbeeld regels die hen beschermen. Denk bijvoorbeeld aan doorbetalingsregels bij ziekte. Dit soort regels gelden dan weer niet bij een overeenkomst van opdracht. Een overeenkomst met een zzp’er dus. Pas als je weet met wat voor soort overeenkomst je te maken hebt, weet je of je te maken hebt met een werknemer of met een zzp’er. En pas dan weet je van welke wettelijke rechten zij gebruik kunnen maken. En aan welke regels jij moet voldoen.
De titel geeft nooit de doorslag
Een ander voorbeeld is een samenwerkingsovereenkomst. De naam samenwerkingsovereenkomst zegt eigenlijk niets. De Nederlandse wet kent namelijk niet zoiets als ‘de samenwerkingsovereenkomst’. Zo’n overeenkomst kan dus van alles zijn. Bijvoorbeeld een overeenkomst van opdracht. Of een koopovereenkomst. Maar ook nog steeds een arbeidsovereenkomst.
Of de wet het soort overeenkomst nou kent of niet, de naam of titel boven de overeenkomst geeft nooit de doorslag. Met welke soort overeenkomst je te maken hebt, dat lees je namelijk tussen de regels door. Uiteindelijk geeft de inhoud van de afspraken de doorslag.
De titel van de overeenkomst heeft wel waarde
Natuurlijk kan de titel wel helpen bij de juiste verwachting. Dus de juiste titel boven de overeenkomst is wel degelijk wat waard. Als een sollicitant na een succesvolle sollicitatie een “samenwerkingsovereenkomst” onder de neus geschoven krijgt, zal hij toch gek op kijken.
Om ervoor te zorgen dat de verwachtingen overeenkomen met de inhoud van de afspraken, is het belangrijk om de juiste titel boven een overeenkomst te gebruiken. Zo weten beide partijen waar ze aan toe zijn.