Juridische zaken goed regelen
Als ondernemer kom je op verschillende momenten op het punt terecht dat je een jurist nodig hebt. Het minst geliefde moment is als er een ruzie is ontstaan. Eentje die niet meer onderling kan worden opgelost. Of als een boete wordt opgelegd door een toezichthoudende instantie. In deze gevallen heb je meestal een jurist nodig.
Dit soort situaties wil je als ondernemer liever voorkomen. Daarom is het goed om al in een vroeg stadium contact te zoeken met een jurist. Een jurist kan ondernemers namelijk adviseren. En als een ondernemer deze adviezen opvolgt, worden risico’s op geschillen en boetes een stuk kleiner.
Een juridisch adviseur, onderzoeker, advocaat of rechter
Een jurist is iemand die zich bezighoudt met het recht. Dat kan een juridisch adviseur zijn (zoals ik). Maar een advocaat is ook een jurist. En een onderzoeker die zich bezighoudt met juridische zaken ook. En een rechter niet te vergeten.
Het verschil zit hem in de theorie én de praktijk. Het is dus goed om vooraf na te denken over wat jouw onderneming echt nodig heeft. Is er een geschil? Dan stap je doorgaans naar een advocaat. En je geschil leg je voor aan de rechter. Voor juridisch onderzoek benader je een onderzoeker. Maar wil je advies om juridische zaken goed te regelen? Dan past een juridisch adviseur beter.
De titel zegt niet alles
De titel advocaat of juridisch adviseur zegt niets over welke soort kennis die jurist heeft. De ene advocaat houdt zich bezig met familierecht, de ander met overname van bedrijven. Een juridisch adviseur kan particulieren adviseren, bijvoorbeeld over scheiden of strafrecht.
Ik ben als jurist gespecialiseerd in de ondernemer. Bedrijfsjuridisch advies, met name contracten, privacy en arbeidsrecht. Bij mij kun je dus terecht met vragen over verschillende juridische onderwerpen voor jouw onderneming.
Elke jurist heeft dus zijn eigen specialisme. En dat kan betekenen dat je voor verschillende onderwerpen verschillende juristen nodig hebt.
Maak gebruik van een jurist
Bepaal goed wat je nodig hebt. Als je het hebt over ondernemen. En juridische zaken vooraf goed regelen, stel jezelf dan de volgende vragen:
- Hoe gaat je onderneming er uit zien?
- Aan wie ga je verkopen?
- Met wie ga je samenwerken? En op welke manier?
- In welke land of welke landen?
- En wat ga je precies verkopen? Hoe breng je dat op de markt?
Met die informatie kan een juridisch adviseur jou goed verder helpen om risico’s voor de onderneming te voorkomen.