Kan een afspraak op kladpapier ook een overeenkomst zijn?

2 smaken europees modelcontract

Zijn afspraken op kladpapier te kwalificeren als een overeenkomst?

Een vraag die eigenlijk niet vaak genoeg gesteld wordt. Omdat veel ondernemers ervan uit gaan dat dit niét het geval is. Maar het is wel degelijk mogelijk! Of het nu gaat om een bierviltje, een kladblok of een afgescheurd vel papier. Wanneer afspraken beschreven worden en twee partijen het met de inhoud eens zijn, kun je je handtekening eronder zetten en dit kladpapier als overeenkomst gebruiken.

De enige voorwaarde die hieraan gesteld wordt, is dat beide handtekeningen erop staan. Dit oordeelde de rechter in 2019. Die zei “Een akte is een ondertekend geschrift, bestemd om tot bewijs te dienen.” En laat nou net een handtekening het enige vormvoorschrift zijn, dat de wet aan de onderhandse akte stelt.

Toch kladpapier formaliseren in een overeenkomst?

Ja, wat mij betreft wel. Ondanks het feit dat het kladpapier volstaat als overeenkomst, raad ik altijd aan om duidelijke afspraken in een overeenkomst om te zetten. Waarom? Nou met name vanwege de ‘duidelijke’ afspraken. En omdat partijen dan nog eens goed met elkaar nadenken over hoe de afspraken vormgegeven worden. Op zo’n kladpapier passen vast niet alle randvoorwaarden, die je wellicht wel had willen gebruiken.

Daarnaast kan het op een later moment tóch een disussiepunt worden. Zo bleek uit een arbeidsrechtelijke zaak in juli 2022. Het afgesproken salaris op het bierviltje werd niet betaald. Er moest een handschriftexpert aan te pas komen, om duidelijkheid te krijgen over de gemaakte afspraken op het bierviltje.

Is je kladpapier geldig als overeenkomst?

Ja, als je de afspraken niet hebt geformaliseerd, zijn je afspraken op het kladpapier gewoon geldig als overeenkomst. Belangrijk is wel dat het kladpapier goed weergeeft wat beide partijen voor ogen hadden. En als het een bierviltje was, maken de omstandigheden waarin daarop een krabbel is gekomen, natuurlijk ook uit ;).

Heb jij afspraken gemaakt op een kladpapier? Stuur een foto door, dan kan ik je adviseren of het nodig is om deze om te zetten in een schriftelijke overeenkomst.

BEL MIJ TERUG

  Vragen? AdviesJurist helpt je graag op weg met praktisch juridisch advies waar je direct in de praktijk me aan de slag kunt!

  Demi Grandiek Adviesjurist en Privacy Professional

  AdviesJurist
  &
  Privacy Professional

  Het overbrengen van kennis op een manier die past bij de organisatie, zorgt ervoor dat organisaties zelf tot inzichten komen.

  UITGELICHTE BLOGPOSTS
  DIENSTEN