Betalen met persoonsgegevens

Persoonsgegevens privacy schadevergoeding

Voor een webinar, whitepaper, informatieblad of zelfs de maandelijkse nieuwsbrief kun je betalen met persoonsgegevens. Dat mag, maar hiervoor gelden wel regels. Want dit betekent dat hetgeen je aanbiedt niét gratis is.

Betalen met persoonsgegevens

Sinds 28 mei 2022 heeft betalen met persoonsgegevens een eigen plek gekregen in het consumentenrecht. Gratis online diensten, waar je je voor aan kunt melden met je e-mailadres zijn niet echt meer gratis. Het kost je klant misschien geen geld. Maar jouw klant moet wel betalen met persoonsgegevens. Een e-mailadres bijvoorbeeld. Soms nog in combinatie met voorkeuren of interesses. Met die informatie kun jij immers je marketing weer beter inrichten! En dat is jou wat waard.

Hier zijn regels voor

In 2022 zijn de regels aangescherpt voor betalen met persoonsgegevens. Je moet bijvoorbeeld informatie verstrekken over hoe lang klanten aan deze zogenaamde ‘digitale dienst’ vastzitten. Zij moeten zich hier gemakkelijk voor kunnen uitschrijven. En hier geldt het herroepingsrecht van 14 dagen! Zegt een consument op? Dan moet je direct de verwerking van dat e-mailadres en de overige gegevens stoppen en verwijderen.

En vergeet je je privacyverklaring niet aan te passen?

Vragen? AdviesJurist helpt je graag op weg met praktisch juridisch advies waar je direct in de praktijk me aan de slag kunt!

Demi Grandiek Adviesjurist en Privacy Professional

AdviesJurist
&
Privacy Professional

Het overbrengen van kennis op een manier die past bij de organisatie, zorgt ervoor dat organisaties zelf tot inzichten komen.

UITGELICHTE BLOGPOSTS
WAT ZEGGEN KLANTEN?