Herroepingsrecht: het retourrecht

webshop herroepingsrecht retourrecht

🛒 Het herroepingsrecht is de wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Dit recht geldt bij koop op afstand. Zoals via een webshop.

Herroepingsrecht: recht om te retourneren

Als een consument spijt krijgt van een aankoop, mag hij die aankoop in veel gevallen binnen 14 dagen ongedaan maken. Zonder een reden op te geven. Dit heet het herroepingsrecht. Of het retourrecht.

Voor producten uit de webshop geldt dat de consument een bedenktermijn van 14 dagen heeft. Deze termijn van 14 dagen gaat in op de dag nadat de consument het laatste product van de bestelling heeft ontvangen. Of, als hij iemand anders heeft aangewezen om de producten te ontvangen, dan op het moment dat diegene de bestelling in ontvangst heeft genomen.

Het herroepingsrecht kent twee termijnen van 14 dagen. In de eerste 14 dagen na ontvangst van de volledige bestelling moet de consument laten weten dat hij het product niet wenst te houden. Vanaf dat moment gaat de volgende termijn van 14 dagen lopen. Binnen deze termijn moet de consument het product terugsturen en moet de terugbetaling worden uitgevoerd. Je mag je klanten uiteraard meer tijd geven dan die 14 dagen.

Herroeping van diensten

Ook bij de verkoop van diensten geldt het herroepingsrecht.

De termijn van 14 dagen gaat dan in op de dag die volgt op het sluiten van de overeenkomst. De consument mag binnen deze 14 dagen de overeenkomst zonder reden ontbinden. Hierbij is het wel belangrijk om te vermelden dat, wanneer een dienst volledig is uitgevoerd binnen de herroepingstermijn, de consument niet meer kan ontbinden. Maar alleen als hierover goed wordt geïnformeerd.

Uitzonderingen op het herroepingsrecht

Het recht om te retourneren geldt niet voor alle bestellingen. De bedenktermijn geldt bijvoorbeeld niet voor producten die snel bederven of die een beperkte houdbaarheid hebben. Of voor producten die niet geschikt zijn om te worden teruggezonden om redenen van gezondheidsbescherming, of hygiëne. In dat laatste geval moet er wel sprake zijn van een verbroken verzegeling. Meer uitzonderingen zijn te vinden op de site van de ACM.

Informeren over het herroepingsrecht

Elke webshop moet haar klanten over dit recht informeren. Doe je dit niet? Dan kan de klant tot 12 maanden na aankoop de producten/diensten nog retourneren, ongeacht of het gebruikt is of niet.  

Vragen? AdviesJurist helpt je graag op weg met praktisch juridisch advies waar je direct in de praktijk me aan de slag kunt!

Demi Grandiek Adviesjurist en Privacy Professional

AdviesJurist
&
Privacy Professional

Het overbrengen van kennis op een manier die past bij de organisatie, zorgt ervoor dat organisaties zelf tot inzichten komen.

UITGELICHTE BLOGPOSTS
ADVIESPAKKETTEN

Kies een van de adviespakketten

Klik hier
WAT ZEGGEN KLANTEN?

Duidelijke voorwaarden en afspraken met klanten vind ik belangrijk. Dat is gelukt met de laagdrempelige algemene voorwaarden van AdviesJurist. Zo weet ik waar ik aan toe ben en mijn klanten ook.

logo rootjes hoveniers

Martijn Rootjes