Fingerprinting

Websitebezoekers volgen zonder cookies? Dat kan. Fingerprinting is een techniek die gebruikmaakt van het feit dat computers van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld door een ander besturingssysteem, browserversie, schermresolutie en allerlei andere apparaatgegevens.

Wetboeken

Met die informatie kan een unieke vingerafdruk gebruikt worden om een unieke bezoeker te herkennen. En dus om gericht te adverteren. Een groot aantal websites gebruikt zo’n fingerprint zonder toestemming. Dat stelde de Consumentenbond.

Fingerprinting, mag dat?

Een fingerprint is te herleiden tot een persoon. De telecommunicatiewet en de privacywet, de AVG, zijn van toepassing. De Consumentenbond kwam er in haar onderzoek achter dat veel bedrijven, waaronder banken, de fingerprint methode gebruiken om websitebezoekers te identificeren.

En voor volgtechnieken via de website, bijvoorbeeld voor advertentiedoeleinden, is toestemming vereist.

Zijn uitzonderingen op toestemming voor fingerprinting mogelijk?

Bijvoorbeeld het gebruik van fingerprinting vanwege een wettelijke plicht of een gerechtvaardigd belang? Fraudebestrijding werd door de Consumentenbond als mogelijk voorbeeld genoemd. Mogelijk, want zeker is het niet. Daar zal de Autoriteit Persoonsgegevens eerst een uitspraak over moeten doen. Hier geldt natuurlijk ook weer: een goed onderzoek en volledig voldoen aan de regels is vereist.

Hoe dan ook: het resultaat mag natuurlijk alleen gebruikt worden voor het doel waarvoor fingerprinting was ingezet. Dat heet doelbinding.

Vragen over dit blog? Ideeën of opmerkingen?

"*" geeft vereiste velden aan

Laat ons weten wat je bezighoudt. Heb je een vraag voor ons? Stel hem gerust.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.