Koud bellen mag
Met de juiste verkoop skills lukt het dan om een eigenaar van een onderneming over te halen een dienst of product af te laten nemen. Dit is toegestaan, mits je rekening houdt met de regels uit de AVG en de Telecommunicatiewet. En volgens de Telecommunicatiewet is telemarketing toegestaan, tenzij de ontvanger hier bezwaar tegen heeft gemaakt (het welbekende Bel-mij-niet-register).
Openbare gegevens in het Handelsregister niet zomaar gebruiken
Het Handelsregister van de KvK is voor veel bedrijven een mooi startpunt. De adresgegevens, grootte van de onderneming én de contactgegevens zijn hier overzichtelijk terug te vinden. En je zoekt specifiek naar bedrijven, dus ook AVG-wise helemaal prima toch?
Zo simpel is het echter niet. Voor het benaderen van een BV, NV of stichting hoef je inderdaad niet ook nog naar de AVG te kijken, mits je niet naar een specifieke persoon vraagt. Voor zzp’ers en eenmanszaken die ook in het Handelsregister zijn opgenomen, geldt echter dat openbare contactgegevens niet zomaar mogen worden ingezet voor koude verkoop. De gegevens in het register hebben betrekking op de ondernemer als persoon, waardoor de AVG gewoon van toepassing is. De AVG zegt dat je openbare persoonsgegevens alleen mag gebruiken voor het doel waarvoor de gegevens openbaar zijn gemaakt.
Doel van het handelsregister is anders
Het Handelsregister is in het leven geroepen om bij te dragen aan de zekerheid over met wie of wat voor onderneming je te maken hebt, en de informatie draagt bij aan de bestrijding van fraude. Anderzijds draagt het register bij aan het functioneren van de overheid. De informatie is dus niet bedoeld om te gebruiken voor commerciële activiteiten. En tóch worden de openbare gegevens uit het Handelsregister hiervoor gebruikt. Niet alleen voor telemarketing, maar ook e-mailmarketing en reclamepost wordt gebruikt om deze ondernemers te bereiken. Veel ondernemers vinden dit vervelend.
Waarom zijn de gegevens dan openbaar? Simpelweg omdat in de Handelsregisterwet staat dat de gegevens in het register openbaar moeten zijn. Dat geldt dus ook voor woonadressen van zzp’ers en andere kleine ondernemers.
Conclusie: koud bellen mag, maar alleen naar niet-persoonlijke telefoonnummers, of naar persoonlijke telefoonnummers die je van de persoon zelf voor een marketingdoel hebt gekregen. Doe je het toch? De afweging zit hem dan in het gemak en de opbrengst, tegenover het risico op een AVG-boete. De uitkomst van de beller van vanochtend kunnen we invullen.
Nieuwe regels voor marketing voor o.a. call centers
Het Bel-me-niet Register hoeft voor marketingactiviteiten niet te worden geraadpleegd. De mogelijkheden voor koude acquisitie worden echter wel aangescherpt. Een eigen register voor toestemming moet worden bijgehouden.
Niet alleen bij telemarketing, maar voor marketing in het algemeen is privacy steeds zwaarder gaan wegen.
Dit najaar worden woonadressen wegens privacy afgeschermd
Koude acquisitie B2B gebeurt vaak met een lijst van bedrijven, afkomstig uit het KvK Handelsregister. Maar ook de KvK verscherpt de regels voor het gebruik van zakelijk bedoelde informatie voor marketingdoeleinden. Vanwege privacy van de eigenaren van deze bedrijven. Dat betekent dat het straks moeilijker wordt om sales te personaliseren. Of te richten op de woonplaats van de eigenaar.
Alleen bestuursorganen, advocaten, deurwaarders, notarissen en nog een aantal organisaties die genoemd staan in de Handelsregisterwet kunnen straks nog het woonadres inzien. Deze organisaties moeten hiervoor dan wel een autorisatie aanvragen bij de Kamer van Koophandel.
De privacy van ondernemers schermt niet alles af
Bijvoorbeeld wanneer iemand zijn onderneming heeft gevestigd op zijn woonadres. Het woonadres blijft namelijk als vestigingsadres zichtbaar in het Handelsregister. Dat komt omdat de openbaarheid van het vestigingsadres noodzakelijk is. Dit geeft namelijk rechtszekerheid aan derden met wie organisaties handelen. Als ondernemers hun privacy koste wat het kost willen beschermen kan dat. Bijvoorbeeld om volledig weg te blijven van marketing. In dit geval moet de ondernemer zijn bedrijf op een ander adres vestigen dan zijn woonadres.
Vragen over dit blog? Ideeën of opmerkingen?
"*" geeft vereiste velden aan