Onderhandelen over een juridisch contract

Onderhandelen over de inhoud van een contract, heeft altijd een juridisch raakvlak. Ook als je enkel over commerciële afspraken onderhandelt. Je kunt je daarin bij laten staan door een jurist, maar je kunt het ook zelf doen. Weet dan wat je te wachten staat!

Onderhandelen over een contract: doe je water bij de wijn?

In de juridische wereld doen we vaak water bij de wijn. In bijna iedere contract-onderhandeling maak je wel een compromis. Het liefst maak je natuurlijk alleen maar de voor jou voordeligste afspraken. Maar met een goed geïnformeerde wederpartij, ga je er dan natuurlijk niet uit komen. Dus doe je beiden water bij de wijn.

Wanneer je zelf gaat onderhandelen over een contract, neem dan altijd contact op met je jurist. Wij kunnen je namelijk haarfijn vertellen welke risico’s je neemt, door een bepaald compromis in een contract te sluiten.

Over een contract onderhandelen uitbesteden?

Ja dat kan ook. En het gebeurt ook vaak. Meestal omdat je heel goed duidelijk kan maken wat voor jou de no go’s zijn. En waar je best wat water bij de wijn wilt doen. Dan kun je de details en onderhandelingen voor het contract zelf (waar je misschien helemaal niet zo goed in bent) uitbesteden.

Betrek mij op tijd bij het onderhandelen!

Vaak kom ik pas in de lucht als de commerciële afspraken al zijn gemaakt. En het alleen nog over de kleine letters gaat. Dat kan natuurlijk. Maar het is juist slim om mij gelijk al om tafel te hebben! Ik kan je dan wijzen op bepaalde risico’s, waardoor jij bijvoorbeeld wat van de prijs af weet te praten. Door goed te weten waar je precies over moet onderhandelen, ben je er samen ook nog eens sneller uit.

Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Schrijf de uitkomst van onderhandelingen altijd op

De uitkomst van je onderhandelingen:
schrijf die goed op, in de vorm van een contract. Het liefst terwijl je samen met de wederpartij om tafel zit. En laat die aantekeningen altijd controleren door een jurist.
Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat de tekst duidelijk is. En stel jou de laatste controlevragen.Zo ben jij helemaal zeker van je zaak en ben je er sneller uit, bij het onderhandelen over een contract.

Vragen? AdviesJurist helpt je graag op weg met praktisch juridisch advies waar je direct in de praktijk me aan de slag kunt!

Demi Grandiek Adviesjurist en Privacy Professional

AdviesJurist
&
Privacy Professional

Het overbrengen van kennis op een manier die past bij de organisatie, zorgt ervoor dat organisaties zelf tot inzichten komen.

UITGELICHTE BLOGPOSTS
ADVIESPAKKETTEN

Kies een van de adviespakketten

Klik hier
WAT ZEGGEN KLANTEN?

Duidelijke voorwaarden en afspraken met klanten vind ik belangrijk. Dat is gelukt met de laagdrempelige algemene voorwaarden van AdviesJurist. Zo weet ik waar ik aan toe ben en mijn klanten ook.

logo rootjes hoveniers

Martijn Rootjes