In Nederland wordt het telefonisch koud benaderen van consumenten en bedrijven beperkt door regels in de Telecommunicatiewet. De regels over telemarketing in deze wet zijn sinds 1 juli 2021 veranderd. De regels over e-mailmarketing blijven trouwens voorlopig ongewijzigd.
Van opt-out naar opt-in
Met de wetswijziging vervalt het Bel-me-niet Register. Een callcenter of marketingbedrijf hoeft dus niet meer actief te controleren of een persoon bezwaar heeft gemaakt tegen telemarketing. Telemarketing mag namelijk alleen nog maar plaatsvinden als de ontvanger de verzender hier expliciet toestemming voor heeft gegeven.
Deze regel is ons niet helemaal onbekend. We kennen de toestemming-eis namelijk al voor e-marketing. Ook wel bekend als e-mailnieuwsbrieven. En net als bij de nieuwsbrief, moet de toestemming aan strenge eisen voldoen. En moet de gespreksontvanger de gegeven toestemming gemakkelijk weer kunnen intrekken.
Koude acquisitie na 1 juli verleden tijd?
Niet helemaal. In beperkte gevallen is het namelijk nog toegestaan om personen koud te benaderen. En dat, zonder dat je expliciet toestemming nodig hebt.
Beperkt, maar het mag nog wel. Namelijk naar de personen met wie je al een klantrelatie hebt. Niet volledig koud dus, maar lauw. Voor de klantrelatie wordt dan gekeken naar natuurlijke personen die een product of dienst bij jouw bedrijf hebben gekocht. Deze personen mag je bellen met een nieuw aanbod. Mits je hen de mogelijkheid hebt geboden om vooraf aan te geven dat ze dit niet op prijs stellen. Hebben ze dat aangegeven? Dan mag je ze natuurlijk niet meer telefonisch benaderen.
Ook voor zakelijke prospects
Ook zakelijke koude acquisitie is met de wetswijziging aan banden gelegd. Met name voor ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid, zoals eenmanszaken, vennootschappen onder firma, cv’s, en maatschappen. De wet gaat ervan uit dat deze personen hun zakelijke telefoonnummer ook voor privédoeleinden gebruiken en daarom dezelfde bescherming tegen telemarketing moeten krijgen.
Rechtspersonen zoals bijvoorbeeld de BV, NV, vereniging, coöperatie/onderlinge waarborg-maatschappij en stichting mogen gewoon nog koud benaderd worden.
Vragen over dit blog? Ideeën of opmerkingen?
"*" geeft vereiste velden aan