Het nieuwe Europese Modelcontract (SCC)

Contract titel overeenkomst

Vers van de pers: op 4 juni 2021 heeft de Europese Commissie nieuwe Europese modelcontracten uitgegeven. Ook wel bekend als Standard Contractual Clauses (SCC). Zo’n modelcontract wordt gebruikt door bedrijven die persoonsgegevens (laten) verwerken buiten Europa. Meestal in de relatie tussen verwerkingsverantwoordelijken en niet-Europese verwerkers.

Het Europese modelcontract is een goedgekeurde overeenkomst

Er zijn regels voor het uitwisselen van persoonsgegevens met partijen buiten Europa. Deze regels staan in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Een van de regels is dat er zogenaamde ‘passende waarborgen voor gegevensbescherming’ moeten worden geboden.  Passende waarborgen zijn er in verschillende vormen. Het Europese modelcontract is zo’n passende waarborg. In die overeenkomst worden eisen gesteld aan de veiligheid van de verwerking door de ander die buiten de Europese Economische Ruimte bijvoorbeeld persoonsgegevens in jouw opdracht verwerkt.

Directe aanleiding voor vernieuwing was Schrems II

‘Schrems II’ is de naam van een arrest over gegevensverwerking in de VS. Die uitspraak had verregaande gevolgen op het verwerken van persoonsgegevens in de VS. In het verleden kon men op aan van een passende waarborg genaamd ‘Privacy Shield’. Hierdoor was gegevensuitwisseling met Amerika mogelijk. Sinds Schrems II is het Privacy Shield vervallen. Bedrijven kunnen vaak niet anders dan terug vallen op het Europese Modelcontract.

In het arrest werd echter duidelijk dat ook het modelcontract niet in alle gevallen voldoende waarborgen bood voor gegevensuitwisseling met Amerikaanse partijen. Al eerder was geconstateerd dat die modellen verouderd waren. Ze dateerden al van voor de AVG. De Europese Commissie heeft hierin aanleiding gezien om het Europese Modelcontract te moderniseren.

Het nieuwe Europese modelcontract is modulair opgebouwd

Tussen de regels door lees je dat de Europese Commissie daar best trots op is. Door de modulaire aanpak geven ze aan meer flexibiliteit te bieden voor complexe verwerkingsketens. Het moderne Europese Modelcontract biedt de mogelijkheid om meer dan twee partijen aan te sluiten. 

Verder bevat dit moderne modelcontract een overzicht van de verschillende stappen die bedrijven moeten nemen om te voldoen aan het Schrems II-arrest. Voor de uitwisseling in de VS dus. Enkel het nieuwe modelcontract sluiten is niet genoeg.

Je hebt 18 maanden de tijd

In deze 18 maanden moet je de huidige Europese Modelcontracten die je gesloten hebt met leveranciers of afnemers vernieuwen. Mooi meegenomen: je hoeft niet meer aanvullend ook nog eens een verwerkersovereenkomst te sluiten.

Vragen? AdviesJurist helpt je graag op weg met praktisch juridisch advies waar je direct in de praktijk me aan de slag kunt!

Demi Grandiek Adviesjurist en Privacy Professional

AdviesJurist
&
Privacy Professional

Het overbrengen van kennis op een manier die past bij de organisatie, zorgt ervoor dat organisaties zelf tot inzichten komen.

UITGELICHTE BLOGPOSTS
ADVIESPAKKETTEN

Kies een van de adviespakketten

Klik hier
WAT ZEGGEN KLANTEN?

Duidelijke voorwaarden en afspraken met klanten vind ik belangrijk. Dat is gelukt met de laagdrempelige algemene voorwaarden van AdviesJurist. Zo weet ik waar ik aan toe ben en mijn klanten ook.

logo rootjes hoveniers

Martijn Rootjes