Wettelijke eisen FG

Wettelijke eisen FG

Een aangewezen FG moet aan wettelijke eisen voldoen. Welke wettelijke eisen dat zijn, beschrijf ik hieronder voor je. Maar misschien wel belangrijker. Waarom gelden deze wettelijke eisen voor FG’s? En hoe toets je deze?

Wettelijke eisen FG

Misschien is het aanstellen van een FG zelfs wettelijk verplicht voor de organisatie. Wat zoek je dan in een persoon?

De functionaris voor gegevensbescherming wordt aangewezen op grond van zijn professionele kwaliteiten en, in het bijzonder, zijn deskundigheid op het gebied van de wetgeving en de praktijk inzake gegevensbescherming en zijn vermogen de in artikel 39 bedoelde taken te vervullen.

Wettelijke eisen FG: vertaald naar normaal Nederlands

Als je een FG aanwijst, of DPO, in het Engels, moet deze persoon aan bepaalde kwalificaties voldoen. De persoon moet kennis hebben van de AVG, de privacywet. Dat kun je bijvoorbeeld terugzien aan een rechtenstudie, met richting informatierecht of een vak privacyrecht of grondrechten. Maar ook een certificaat, zoals CIPP/e of een ander privacy-certificaat kan dit aantoonbaar maken.

Maar daarnaast moet de FG aangewezen worden op zijn of haar kunnen. En wel op het uitvoeren van de wettelijke taken die voor een FG gelden. Bijvoorbeeld het geven van gevraagd en ongevraagd advies. En dat advies gaat direct naar de directie. En dat moet zo’n werknemer of interimmer wel durven!

Waarom zijn die wettelijke eisen voor een FG zo belangrijk?

De FG vervult een belangrijke rol. Des te makkelijker om eens in de organisatie rond te kijken, wie er een uurtje in de week hiervoor over heeft.

Maar let op. Bovenaan staat dat de FG, de Functionaris Gegevensbescherming, een grote invloed kan hebben op interne besluitvorming. En de doorgang van projecten. Of de vorm waarin een project wordt aangevlogen.

Daarnaast geldt nog eens dat de FG ontslagbescherming geniet. Dus je komt ook niet zomaar meer van betreffende werknemer af.

Belangrijk om de wettelijke eisen te volgen

Des te belangrijker dat de aangewezen FG van wanten weet. De inhoudelijke kennis heeft. Én het vermogen heeft om de wettelijke taken uit te voeren.

Dat is wettelijk verplicht. Maar dat is ook mega belangrijk voor de organisatie waarin je werkzaam bent. Om die succesvol te laten blijven.

FG gevonden die aan wettelijke eisen voldoet?

Dus. FG gevonden? FG geworden? Investeer in jezelf! In 3 tot 6 maanden stoom ik de persoon helemaal klaar voor deze rol.

Of nog niet gevonden? Ik help je met het sollicitatieproces. Of ik vang de rol op en doe het op interim basis, vanaf 2 uur per week.

Neem dus direct contact op.

#PS: voor de privacy officer is deze opleiding net zo waardevol.

BEL MIJ TERUG

  Vragen? AdviesJurist helpt je graag op weg met praktisch juridisch advies waar je direct in de praktijk me aan de slag kunt!

  Demi Grandiek Adviesjurist en Privacy Professional

  AdviesJurist
  &
  Privacy Professional

  Het overbrengen van kennis op een manier die past bij de organisatie, zorgt ervoor dat organisaties zelf tot inzichten komen.

  UITGELICHTE BLOGPOSTS
  DIENSTEN