Kun je een Functionaris Gegevensbescherming ontslaan?

Ontslag Functionaris gegevensbescherming

Hoezo mag je de functionaris gegevensbescherming niet ontslaan? De Nederlandse wet kent ontslagbeschermingsregels. Klinkt moeilijk, maar het betekent dat werkgevers werknemers niet zonder meer op straat kunnen zetten. Dat geldt dan voor een aantal speciale beroepen, functies of omstandigheden waarbinnen je medewerkers niet of heel moeilijk kan ontslaan. De Europese privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming, voegt hier een extra ontslagbeschermingsregel aan toe. Die voor de FG. De Functionaris voor de Gegevensbescherming.

Je mag de Functionaris Gegevensbescherming niet zomaar ontslaan

Als je een werknemer in de organisatie hebt aangewezen als FG, dan mag je die persoon niet zomaar ontslaan. Dat werkt hetzelfde als de ontslagbescherming die we in Nederland al langer kennen voor een lid van de Ondernemingsraad. Ook wel de OR. Voor de Functionaris Gegevensbescherming geldt in Nederland namelijk het volgende:

een werkgever mag de arbeidsovereenkomst van een werknemer niet opzeggen, wanneer die als Functionaris voor de Gegevensbescherming werkzaam is.

De FG is een onafhankelijk persoon. Want hij moet zijn werk kunnen uitvoeren, commentaar kunnen leveren en ongevraagd advies geven op het beleid in een organisatie. Door de ontslagbescherming kan de Functionaris Gegevensbescherming zich een mening vormen en deze uiten. En dat zonder dat hij bang hoeft te zijn om voor de mening te worden afgerekend. En wel in de vorm van een mogelijk ontslag.

Kun je een functionaris gegevensbescherming nooit ontslaan?

Het verbod is een ’tijdens verbod’. De Functionaris Gegevensbescherming kan dus niet worden ontslagen, zolang hij FG is. Als je van een Functionaris Gegevensbescherming af wilt, is het dus allereerst zaak om te onderzoeken of hij uit zijn functie gezet kan worden. Dat kan bijvoorbeeld als hij niet meer aan de wettelijke vereisten voor een FG voldoet, zoals voldoende kennis van de privacywet.

Zijn die mogelijkheden er niet? Dan kun je de Functionaris Gegevensbescherming tóch nog ontslaan:

  • tijdens de proeftijd;
  • met instemming van de FG zelf;
  • als de FG de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt;
  • met een dringende reden (ontslag op staande voet);
  • bij faillissement.

De muizengaatjes, die zijn er natuurlijk ook. Soms zijn er namelijk nog mogelijkheden voor ontslag als de bedrijfsstructuur verandert. Bijvoorbeeld als een deel van de onderneming ophoudt te bestaan. Of als de reden voor ontslag volledig los staat van het functioneren of de uitvoering van de werkzaamheden in de rol van FG.

Liever geen FG aanstellen, om te voorkomen dat het ontslagverbod geldt? Dan mag je een Functionaris Gegevensbescherming extern inhuren. Voor deze externe rol geldt geen ontslagverbod.

Vragen? AdviesJurist helpt je graag op weg met praktisch juridisch advies waar je direct in de praktijk me aan de slag kunt!

Demi Grandiek Adviesjurist en Privacy Professional

AdviesJurist
&
Privacy Professional

Het overbrengen van kennis op een manier die past bij de organisatie, zorgt ervoor dat organisaties zelf tot inzichten komen.

UITGELICHTE BLOGPOSTS
ADVIESPAKKETTEN

Kies een van de adviespakketten

Klik hier
WAT ZEGGEN KLANTEN?

Duidelijke voorwaarden en afspraken met klanten vind ik belangrijk. Dat is gelukt met de laagdrempelige algemene voorwaarden van AdviesJurist. Zo weet ik waar ik aan toe ben en mijn klanten ook.

logo rootjes hoveniers

Martijn Rootjes