De afspraken in de samenwerkingsovereenkomst

Onderhandelen op kantoor contract opstellen

De afspraken voor een samenwerking regel je in een contract. Niet omdat je elkaar niet vertrouwt. Maar om ervoor te zorgen dat duidelijk is wat jij en je samenwerkingspartner van elkaar verwachten.

Het belangrijkste onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst

In een van mijn eerdere blogposts schreef ik al dat er geen standaard samenwerkingsovereenkomst is. Er is niet een formule die voor iedere samenwerking werkt. Wel is het zo, dat je altijd over een aantal onderwerpen na moet denken. Samen kom je er dan achter welke afspraken je in een contract wilt vastleggen.

Het lijkt voor de hand liggend. Maar juist daarom vergeet bijna iedere ondernemer het. In de samenwerkingsovereenkomst moet duidelijk worden wat de samenwerking precies inhoudt. Wat ga je samen doen? En wie doet wat? Vaak is het even zoeken naar een goede beschrijving. Ik start dan altijd met de vraag: Hoe leg je aan een onbekende op een verjaardag uit wat jullie precies doen? Het antwoord daarop schrijf je op.

Vaste onderwerpen in een contract

Dat is dus het belangrijkste onderdeel. Maar iedere samenwerking heeft ook randvoorwaarden. En regels over wanneer en hoe je uit elkaar wilt gaan. De onderwerpen die je meeneemt in het samenwerkingscontract zijn bijvoorbeeld:

Soms is een samenwerking gewoon een contract voor dienstverlening

Bijvoorbeeld als je samenwerkingspartner jouw diensten voor een scherpe prijs mag inkopen. Omdat hij in ruil daarvoor reclame voor je maakt. In dat geval kun je ook op de samenwerkingsovereenkomst je algemene voorwaarden van toepassing verklaren. Als je goede algemene voorwaarden hebt laten opstellen, dan weet je zeker dat je alle voorwaarden voor de dienst goed geregeld hebt. De afspraken over de samenwerking, zoals de prijs die de samenwerkingspartner betaalt en de reclame die hij in ruil daarvoor maakt, zet je in het contract.

Vragen? AdviesJurist helpt je graag op weg met praktisch juridisch advies waar je direct in de praktijk me aan de slag kunt!

Demi Grandiek Adviesjurist en Privacy Professional

AdviesJurist
&
Privacy Professional

Het overbrengen van kennis op een manier die past bij de organisatie, zorgt ervoor dat organisaties zelf tot inzichten komen.

UITGELICHTE BLOGPOSTS
ADVIESPAKKETTEN

Kies een van de adviespakketten

Klik hier
WAT ZEGGEN KLANTEN?

Duidelijke voorwaarden en afspraken met klanten vind ik belangrijk. Dat is gelukt met de laagdrempelige algemene voorwaarden van AdviesJurist. Zo weet ik waar ik aan toe ben en mijn klanten ook.

logo rootjes hoveniers

Martijn Rootjes