De Bestelknop – juridisch een heel belangrijk onderdeel van je webshop!

Webshop of website regels

Net als voor de rest van de webshop, gelden voor de bestelknop strenge regels. Regels voor webshops zijn voor alle Europese landen streng ingericht. Met name ter bescherming van consumenten. Recent is er veel te doen geweest om een onjuiste bestelknop. De reden?

Als de bestelknop niet aan de regels voldoet, hoeft de klant zijn bestelling niet te betalen.

Foute bestelknop in webshop = geen betalingsverplichting

Lees je dat nou goed? Ja zeker. Een klein foutje. De tekst op de bestelknop in je webshop. Niet iets waar je zelf dagelijks naar kijkt. Maar des te belangrijker om jouw ontwikkelaars goed te instrueren! Want het niet hebben van een goede bestelknop in de webshop, betekent dat klanten kosteloos producten kunnen afnemen.

Het Hof van Justitie stelde dit namelijk vast in een uitspraak: “Uit de knop zelf moet blijken dat bij het drukken op de knop een betalingsverplichting geldt. Wanneer dat niet het geval is, dan is de overeenkomst vernietigbaar”.

Dus ook als duidelijk een prijs in het winkelmandje is aangegeven. Of als overduidelijk blijkt dat de bestelling voor die prijs rond is, door op die knop te klikken.

Zolang op de knop zelf niet staat dat er sprake is van een betalingsverplichting of koop, is de knop niet geldig.

Geen juiste bestelknop, dus hele overeenkomst vernietigbaar?

Nee dat niet. Een aantal rechtbanken verbinden dezelfde gevolgen aan het niet voldoen van de bestelknop. Namelijk dat alleen de betalingsverplichting vernietigd wordt. Als leverancier moet je dan nog steeds je verplichtingen nakomen. En dat dan dus gratis.

Een enorm juridisch risico, als je het mij vraagt!

BEL MIJ TERUG

  Vragen? AdviesJurist helpt je graag op weg met praktisch juridisch advies waar je direct in de praktijk me aan de slag kunt!

  Demi Grandiek Adviesjurist en Privacy Professional

  AdviesJurist
  &
  Privacy Professional

  Het overbrengen van kennis op een manier die past bij de organisatie, zorgt ervoor dat organisaties zelf tot inzichten komen.

  UITGELICHTE BLOGPOSTS
  DIENSTEN