UBO-register vs. privacy

UBO ondanks privacy verplicht

Ondernemers zijn verplicht privacy gevoelige informatie achter te laten in het UBO-register. Niet iedereen is daar zo blij mee. Wat moet je doen?

UBO-register vs. privacy

Afgelopen week is het UBO-register door het Europese Hof onderuit gehaald. Het UBO-register is een Europese database en is onderdeel van de regels bedoeld ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Iedere oprichter of eigenaar van een onderneming is sinds begin dit jaar verplicht zich hiervoor in te schrijven.

Consequentie was dat jouw persoonsgegevens openbaar beschikbaar werden gemaakt. Je naam, jaar en maand waarin je geboren bent, het land waarin je woont en nationaliteit, en het belang dat je in een bedrijf hebt. Informatie, die je misschien liever voor jezelf had gehouden.

Voor alsnog is het register offline gehaald. Inschrijving is nog steeds verplicht, maar inzage krijgt niet iedereen zomaar meer. Ik ben benieuwd welke oplossing wordt gekozen voor de lange termijn. Voor nu zijn je persoonsgegevens in het UBO-register weer even afgeschermd.

UBO inschrijving verplicht

Je moet nog steeds je inschrijving in het UBO-register voor elkaar hebben. Dat regel je via de website van de KvK. Doe je dat niet? Dan loop je kans op een boete. De Belastingdienst mag namelijk handhaven op verkeerde of onvolledige inschrijvingen. 

Een boete is maximaal €22.500 Nog heel veel bedrijfseigenaren hebben hun inschrijving niet voor elkaar. Werk aan de winkel dus!

BEL MIJ TERUG

  Vragen? AdviesJurist helpt je graag op weg met praktisch juridisch advies waar je direct in de praktijk me aan de slag kunt!

  Demi Grandiek Adviesjurist en Privacy Professional

  AdviesJurist
  &
  Privacy Professional

  Het overbrengen van kennis op een manier die past bij de organisatie, zorgt ervoor dat organisaties zelf tot inzichten komen.

  UITGELICHTE BLOGPOSTS
  DIENSTEN