De gezonde en veilige werkplek

Kantoor thuiswerken

Een werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. Dat betekent in de huidige omstandigheden ook dat voldoende hygiënemaatregelen op kantoor moeten worden genomen. En dat je werknemers moet informeren over bescherming tegen het coronavirus. Als werkgever is het goed om jouw wettelijke verantwoordelijkheden te kennen.

Gezond en veilig werken

Een werkgever moet goed voor zijn medewerkers zorgen. En dat betekent dat hij moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. De arbeidsomstandigheden mogen geen nadelige invloed hebben op de gezondheid en veiligheid van een werknemer. Je moet dus een raampje open kunnen zetten in een kantoor. Maar ook een reling plaatsen, wanneer op hoge plateaus wordt gewerkt. Daar waar risico’s zijn, moeten zoveel mogelijk maatregelen worden genomen om deze weg te nemen. Je verplicht bijvoorbeeld het dragen van een helm en schoenen met stalen neuzen op een werkplaats, maar je informeert ook over de juiste instellingen van een bureaustoel.

Gezond en veilig inrichten van de werkplek is altijd maatwerk. Niet alleen het soort werk en de locatie zijn van invloed, maar ook iedere individuele werknemer. Zo zijn er in de arbeidsomstandighedenwetten tal van verplichte maatregelen opgenomen, die nageleefd moeten worden.

Gezond en veilig tijdens de Corona-pandemie

Het inrichten van een gezonde en veilige werkplek is dus een verplichting voor iedere werkgever. Sinds eind vorig jaar is het zelfs expliciet wettelijk verplicht om daarbij rekening te houden met de kans op besmetting met het Coronavirus. Deze wettelijke verplichting houdt in dat iedere werkgever er zoveel mogelijk voor moet zorgen dat besmetting op de werkvloer wordt voorkomen. Een nieuwe inrichting van het kantoor, andere looppaden, desinfecterende middelen in overvloed en extra informatie over hygiëne op de werkvloer zijn daar allemaal onderdeel van.

Hoe je hier precies invulling aan geeft, is voorgeschreven door de overheid. Sinds begin vorig jaar worden landelijke adviezen gegeven door de overheid. Deze adviezen hebben bijvoorbeeld betrekking op het inrichten van veilige werkplekken. De vertaling ervan naar praktische maatregelen kun je daarnaast vinden in protocollen van brancheorganisaties. Daarbij geeft de Rijksoverheid ook aan wie ten aanzien van Covid-19 tot risicogroepen behoren. En dus welke van jouw medewerkers extra bescherming verdienen. Daarnaast blijft het natuurlijk zo dat op dit moment zoveel mogelijk thuisgewerkt wordt.

Ook voor thuiswerkende werknemers heb je als werkgever een zorgplicht. Een veilige en gezonde thuiswerkplek moet dus onderdeel uitmaken van je plan van aanpak. Informeer medewerkers over een goede werkhouding en verplichte pauzes. Stel daarnaast ook middelen ter beschikking, zoals een extra beeldscherm.

Update je RI&E

Welke risico’s er zijn op de werkvloer, inventariseer je met behulp van een Risico Inventarisatie & Evaluatie, ook wel bekend als RI&E. Het is verstandig om dit document te updaten, als je de Corona-omstandigheden hier nog niet in hebt meegenomen. Ook hierin kun je meenemen welke maatregelen je hebt genomen voor de thuiswerkplek.

En anders?

Houd je je als werkgever niet aan deze regels? Dan kan er een boete opgelegd worden door de arbeidsinspectie. Maar dat niet alleen. In een rechtszaak van vorige week voldeed een werkgever niet voldoende aan zijn zorgplicht voor veilige arbeidsomstandigheden. De spatschermen en het extra schoonmaken alleen was niet genoeg. Hij had beter moeten informeren. De werknemer die daarom niet op de werkvloer wilde komen, moest hij gewoon doorbetalen.

Dat soort situaties wil je liever voorkomen!

 

Vragen? Ik help je graag op weg met praktisch juridisch advies waar je direct in de praktijk me aan de slag kunt!

Demi Grandiek Adviesjurist en Privacy Professional

AdviesJurist
&
Privacy Professional

Het overbrengen van kennis op een manier die past bij de organisatie, zorgt ervoor dat organisaties zelf tot inzichten komen.

UITGELICHTE BLOGPOSTS
ADVIESPAKKETTEN

Kies een van de adviespakketten

Klik hier
WAT ZEGGEN KLANTEN?

Demi denkt mee, communiceert helder en effectief. Zij maakt onbegrijpelijke taal voor mij begrijpelijk.

Logo center of connection

Center of Connection

Manon Kor