Hoeveel arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd mag je geven?

Contract titel overeenkomst

Oneindig arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd sluiten is niet mogelijk. Na een bepaald aantal contracten of een bepaalde termijn dat de medewerker in dienst is, moet een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd volgen. We noemen dit de ketenregeling. De regels over de hoeveelheid contracten en de termijn van het dienstverband wisselen nog al eens, hoe zit het op dit moment?

De arbeidsovereenkomst in het kort

De arbeidsovereenkomst is de overeenkomst waarbij een persoon (de werknemer) arbeid verricht in dienst van een andere persoon of organisatie (de werkgever) en daar loon voor ontvangt. Een van de onderdelen in de arbeidsovereenkomst is de contractstermijn. Dit kan onbepaald zijn, met andere woorden: een vast contract. Maar het kan ook een termijn zijn die op een bepaalde datum is bepaald, of aan het einde van een project wordt gekoppeld.

Om werknemers te beschermen en baanzekerheid te geven, is er in Nederland een regel over het maximum aan arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd (de ketenregeling). Dit maximum hangt enerzijds aan de totale termijn in jaren, en anderzijds aan het aantal contracten. De jaren en aantallen zijn nog al eens gewisseld door de verschillende wetswijzigingen, en dat kan voor verwarring zorgen.

De ketenregeling sinds 2020

De laatste wijziging die betrekking heeft op de ketenregeling is op 1 januari 2020 in werking getreden. Sinds deze datum geldt dat een tijdelijk arbeidscontract automatisch over gaat in een vast contract, als een werknemer meer dan 3 opvolgende tijdelijke contracten heeft gekregen. Ongeacht de exacte duur van dat contract: dat kan een week zijn, maar ook 7 maanden.

Maar er ligt ook een grens als de werknemer langer dan 3 jaar in dienst is én meerdere tijdelijke contracten bij zijn werkgever heeft gehad. Een tijdelijk contract sluiten voor de duur van 5 jaar is dus prima mogelijk. Maar deze laten volgen met nóg een contract voor bepaalde tijd kan niet. Dit laatste contract wordt dan automatisch een vast contract.

De tijd die tussen de bepaalde tijdscontracten ligt kan de ketenregeling doorbreken. Dit is echter alleen het geval als de tussenpoos 6 maanden of langer is geweest.

Wat betekent dat nou, die ketenregeling? De ketenregeling is van invloed op de mogelijkheden voor de beëindiging van het dienstverband van een werknemer. Ondanks dat werkgever en werknemer zijn overeengekomen dat het dienstverband aan het einde van het tijdelijke contract van rechtswege eindigt, eindigt deze niet automatisch als de ketenregeling is overschreden. Het contract is dan namelijk automatisch omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Voor beëindiging van het contract is dan een ontslagprocedure nodig, als de werkgever en werknemer niet met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan.

Opvolgend werkgever doet mee in de keten

Het is mogelijk dat een werknemer dezelfde werkzaamheden blijft doen, maar voor een nieuwe werkgever. Dit doorbreekt de keten echter niet in alle gevallen. Er is namelijk zoiets als ‘opvolgend werkgeverschap’. Je kunt dan denken aan een bedrijfsovername, of als een werknemer eerst via een uitzendbureau en later rechtstreeks bij een werkgever in dienst komt.

Uitzonderingen op de ketelregeling

De ketenbepaling is niet van toepassing op contracten met werknemers die jonger dan 18 jaar zijn en gemiddeld maximaal 12 uur per week werken. En net als bij bijna alle regels in het arbeidsrecht kan het zo zijn dat vanuit een cao andere regels gelden. Het is daarom goed om altijd te controleren of een cao van toepassing is en zo ja, wat die regelt ten aanzien van de ketenregeling.

 

Vragen? Ik help je graag op weg met praktisch juridisch advies waar je direct in de praktijk me aan de slag kunt!

Demi Grandiek Adviesjurist en Privacy Professional

AdviesJurist
&
Privacy Professional

Het overbrengen van kennis op een manier die past bij de organisatie, zorgt ervoor dat organisaties zelf tot inzichten komen.

UITGELICHTE BLOGPOSTS
ADVIESPAKKETTEN

Kies een van de adviespakketten

Klik hier
WAT ZEGGEN KLANTEN?

Demi denkt mee, communiceert helder en effectief. Zij maakt onbegrijpelijke taal voor mij begrijpelijk.

Logo center of connection

Center of Connection

Manon Kor