Een boete in de arbeidsovereenkomst, kan dat?

Boete concurrentiebeding privacyboete

Ja zeker, dat mag! En is voor jou als werkgever vaak een hele slimme zet. Waarom? Dat lees je hier.

Een voorbeeld

“Als de werknemer het concurrentiebeding of het geheimhoudingsbeding uit deze arbeidsovereenkomst overtreedt, moet hij aan de werkgever een boete betalen van €250,-.

Eisen aan het beding

Het voorbeeld is wat kort door de bocht, want uiteraard gelden er eisen voor het boetebeding. Wanneer het beding niet aan die regels voldoet, is het niet geldig.

  1. Het boetebeding moet altijd schriftelijk zijn aangegaan. Mondeling geldt dus niet.
  2. Het boetebedrag moet worden vermeld in de arbeidsovereenkomst, waar ook de voorschriften in staan waar de boete voor geldt.

Ook gelden nog een aantal regels, maar die mag je uitsluiten van het boetebeding als je meer dan het minimumloon betaalt. Deze regels zijn:

  1. De bestemming van het boetebedrag moet worden vermeld. De bestemming mag nooit het persoonlijk voordeel van de werkgever zijn.
  2. De boete is vastgesteld op een bedrag. Dat bedrag is in euro’s, als het loon ook in euro’s wordt betaald.
  3. Een boetebedrag, of de som van bij elkaar opgetelde boetes, mag niet hoger zijn dan de hoogte van het loon voor een halve dag.

Als je je aan de regels hebt gehouden en het beding dus geldig is, kan het nog zo zijn dat een rechter het beding vernietigt of matigt. Je kunt bijvoorbeeld van die laatste regel afwijken als je net boven het minimum loon betaalt. Maar als het boetebedrag dan €10.000,- per week is, kan de rechter alsnog vinden dat dit bedrag veel te hoog is.

Liever schadevergoeding eisen?

Ook dat mag. Als je het maar niet allebei doet. Dus niet én een boete opleggen én schadevergoeding eisen. Dat kan niet. Maar je mag er wel voor kiezen (mits je dat natuurlijk ook goed beschreven had in de arbeidsovereenkomst), om schadevergoeding te eisen. Bijvoorbeeld als het boetebedrag veel lager is dan de schade die je hebt geleden, door de overtreding van de werknemer.

De boete toepassen concurrentiebeding handhaven

Het is verstandig om een boete te koppelen aan het concurrentiebeding. Maar ook aan het geheimhoudingsbeding. Een boete heeft namelijk ook een afschrikwekkende functie.

 

Vragen? Ik help je graag op weg met praktisch juridisch advies waar je direct in de praktijk me aan de slag kunt!

Demi Grandiek Adviesjurist en Privacy Professional

AdviesJurist
&
Privacy Professional

Het overbrengen van kennis op een manier die past bij de organisatie, zorgt ervoor dat organisaties zelf tot inzichten komen.

UITGELICHTE BLOGPOSTS
ADVIESPAKKETTEN

Kies een van de adviespakketten

Klik hier
WAT ZEGGEN KLANTEN?

Demi denkt mee, communiceert helder en effectief. Zij maakt onbegrijpelijke taal voor mij begrijpelijk.

Logo center of connection

Center of Connection

Manon Kor