Wie mag je in jouw bedrijf als FG aanwijzen?

Wie mag je in jouw organisatie als FG aanwijzen? Een FG moet aan wettelijke vereisten voldoen. En er mag geen sprake zijn van belangenverstrengeling. Dat betekent dus dat je niet zomaar iemand als FG mag aanwijzen. Maar wat mag wel?

FG aanwijzen: intern of extern?

De rol of functie van FG kun je toewijzen aan een externe partij. Bijvoorbeeld een zzp’er of een juridisch advieskantoor. (AdviesJurist bijvoorbeeld 😉 ).

Maar je mag ook een FG aanwijzen binnen jouw organisatie. Een medewerker die affiniteit en kennis heeft van de privacywet. En natuurlijk aan de wettelijke vereisten voldoet.

FG aanwijzen: interne medewerker

Je kiest ervoor om jouw FG intern aan te wijzen. Een medewerker dus. Dat mag. Maar let op! Er mag geen sprake zijn van belangenverstrengeling. Hier is zelfs Europese rechtspraak over.

In die uitspraak gaf het Hof antwoord op de vraag wanneer sprake is van belangenverstrengeling. En wel omdat de medewerker twee rollen vervulde, die mogelijk in elkaars vaarwater kwamen. De rol van FG en de rol van voorzitter van de OR. Dus wat betekent belangenverstrengeling dan?

De FG moet toezicht houden op de naleving van de AVG in de organisatie. Dat betekent dat hij dat onafhankelijk moet kunnen doen. En dus niet het alom bekende: WC-eend adviseert WC-eend. Oftewel: zelf de doeleinden van de gegevensverwerking bepalen en hier vervolgens iets van vinden. En onafhankelijk betekent ook, dat als hij een ongevraagd advies geeft aan de directie, zijn andere functie niet zomaar op het spel komt te staan. Om dat nog meer te beschermen, heeft de FG zelfs ontslagbescherming.

FG aanwijzen: wat mag niet?

Wat mag dan niet? Een directeur aanwijzen als FG. Of een eigenaar aanwijzen als FG. Of een bestuurder. Maar ook zeker niet de marketing-manager of security officer. Daarbij komt nog dat je de DPO geen instructies mag geven over de uitvoering van zijn wettelijke taken.

Dat kan dus betekenen dat je niet de juiste persoon in je onderneming werkzaam hebt. Alle personen die er werkzaam zijn, hebben bijvoorbeeld rechten om dingen te bepalen. In dat geval kun je dus alleen nog uitwijken naar een externe FG aanwijzen.

Kom je er niet uit? Bel mij, of vul onderstaand formulier in.

 

BEL MIJ TERUG

  Vragen? AdviesJurist helpt je graag op weg met praktisch juridisch advies waar je direct in de praktijk me aan de slag kunt!

  AdviesJurist
  &
  Privacy Professional

  Het overbrengen van kennis op een manier die past bij de organisatie, zorgt ervoor dat organisaties zelf tot inzichten komen.

  UITGELICHTE BLOGPOSTS
  DIENSTEN